baby lifestyle

Persoonlijk: Bekkeninstabiliteit…mijn verhaal

Bekkeninstabiliteit

Als je me al wat langer volgt heb je het wellicht al eens in een artikel gelezen, mijn bekkeninstabiliteit. Vandaag doe ik mijn verhaal, in de hoop dat andere moeders of mom’s to be hier wat aan hebben. Ik ben na jaren namelijk zo goed als pijnvrij en kan weer bijna alles doen.

BekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een groot probleem. Voorheen dacht ik…dat overkomt mij nooit! Totdat ik acht weken zwanger was van Benthe. Ik kampte al jaren met fibromyalgie (in de volksmond wekedelenreuma) dus ik dacht eerst dat ik hier last van had. Al jaren werkte ik bij Blokker en deed daar alles, soms ook natuurlijk teveel en meer dan mijn lichaam aan kon. Toen de pijn in mijn onderrug en bekken alleen maar erger werd en niet echt over ging met rust ben ik er meer mee gaan doen. Na vele bezoekjes aan de huisarts en specialisten werd er bekkeninstabiliteit geconstateerd. Dit werd ook nog eens verslechterd door mijn fibromyalgie en andersom. Een vicieuze cirkel dus.

Arbeidsongeschikt

Inmiddels had ik mij ziekgemeld bij mijn werkgever, want de klachten werden alleen maar erger. Ik kon steeds minder en ben naar de fysiotherapeut gegaan, eentje die gespecialiseerd is in bekkenproblemen. Ook moest ik naar het UWV, waarbij de arts mij ook nog eens niet geloofde. “Weet je wel zeker dat je 16 weken zwanger bent? Je hebt nog niet echt een buikje, dus ik ga je even onderzoeken en op je buik drukken.” Eerlijk…ik vond het maar een eikel!

BekkeninstabiliteitNaarmate mijn zwangerschap vorderde (gelukkig heb ik geen andere zwangerschapskwaaltjes gehad) en mijn buik dikker werd, werd ik steeds immobieler. Dit heeft voor aardig wat frustraties gezorgd. De fysio hielp niet veel naar mijn idee, maar hier ben ik wel mee doorgegaan tot mijn bevalling. Ondertussen moest ik om de zoveel weken naar de bedrijfsarts. Gelukkig was hier wel begrip voor de situatie (je leest vaker ook verhalen over mensen die totaal niet begrepen worden en waarbij bekkenproblemen niet erkend worden) en kreeg ik een gesprek met een arbeidsdeskundige op het werk.

Gezien de werkzaamheden van mijn functie en mijn lichamelijke klachten niet goed met elkaar matchten ben ik afgekeurd voor mijn werk bij Blokker. Dit betekende dat ik er niet meer terug kon, tenzij ik helemaal beter werd. Iets dat ze niet verwachten, want eenmaal bekkenproblemen kun je ermee blijven sukkelen en moet je er mee leren leven. Ergens was ik hier blij mee, want na jaren met fibromyalgie doorploeteren en hierdoor ook vaak onbegrepen voelen werd ik eindelijk serieus genomen.

Benthe werd geboren!

Ik ging met zwangerschapsverlof, ook al zat ik in de ziektewet, en op 16 juli 2014 werd Benthe geboren. Trots, blij en gelukkig. Dat waren we natuurlijk met onze dochter. Omdat Benthe in stuit lag had ik gekozen voor een geplande keizersnede. Ze diende zich drie weken te vroeg aan, dus alsnog werd hij ongepland haha! Hierdoor hebben mijn bekken weinig geleden, want ik heb immers geen gewone bevalling gehad. De eerste weken nadat Benthe geboren was voelde ik me goed. Ik herstelde goed en mijn bekkenproblemen leken veel minder. Totdat ik een terugslag kreeg en de pijn erger werd dan dat ik tijdens de hele zwangerschap heb gehad. Ik vermoed dat dit kwam doordat ik nu voor Benthe moest zorgen en toch meer lichamelijker bezig was.

BekkeninstabiliteitNa een tijd lang oefeningen te hebben gedaan die ik van mijn fysiotherapeut heb meegekregen ben ik daar weer heen gegaan en heb ik een aantal behandelingen gehad. Helaas hielp dit niets dus ben ik daarmee gestopt. Ik ben nog bij een osteopaat geweest (hielp niets) en heb me in het ziekenhuis in Belgiรซ laten onderzoeken, omdat ze hier in Venlo in het ziekenhuis niets meer met me konden. In Belgiรซ hebben ze scans gemaakt om alles na te checken. Daar had ik wel veel vertrouwen in de dokters, hier in Nederland hebben ze me enkel kort onderzocht en daar was de kous mee af. Gelukkig, maar ook helaas, vonden ze ook in Belgiรซ niets, behalve dat mijn heup gekanteld stond en ik daardoor die pijn had. Met oefeningen moest dit overgaan.

Bekkeninstabiliteit bleef

Inmiddels was het al februari 2016 en had ik nog steeds erge pijn. Ik kon niet lang lopen en geen zware lichamelijke klusjes doen in het huishouden. Een dagje gezellig weg zat er niet in, of ik moest al veel kunnen zitten. Ook de zorg voor Benthe kon ik nog steeds niet alleen. Ik heb Benthe bijvoorbeeld nooit alleen in badje kunnen doen. Je bent op zo’n moment niet alleen maar lichamelijk ‘ziek’, ook geestelijk ga je achteruit. Omdat er aan je lijf verder niets te zien is weten veel mensen niet hoeveel pijn je hebt en daardoor voel je je vaak onbegrepen en raak je in een soort isolement. Heel frusterend weer!

Revalidatietraject

Via mijn man hoorde ik van een revalidatiecentrum hier in Venlo: Ciran. Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Het is nog niet zo heel lang geleden op tv geweest (dit was overigens niet positief) en is gevestigd door het hele land. In april 2016 ben ik het revalidatietraject bij Ciran ingegaan. Dit hield in: 3 tot 4 dagen per week daar zijn. De dagen varieerden van drie tot soms wel zes uur per dag.

Het was een combinatie van sporten, fysiotherapeutische oefeningen, theorielessen in groepsvorm en een op een gesprekken met een psycholoog. Voor mij was het namelijk niet alleen een lichamelijk probleem meer, maar ook geestelijk. In augustus 2016 heb ik mijn zware traject bij Ciran afgerond en sindsdien kan ik zeggen dat ik veel minder pijn heb. Ik heb daar geleerd hoe ik moet omgaan met de pijn, hoe ik signalen herken voordat ik pijn krijg (dus wanneer ik teveel heb gedaan of wil gaan doen) en heb een nieuwe levensstijl ontwikkeld.

BekkeninstabiliteitMijn werk bij Blokker is verleden tijd en ik focus me dan ook op mijn gezin. Mijn levensstijl is aangepast en er zijn gewoon dingen bij die niet meer kunnen of wel kunnen indien het goed gepland wordt. Bloggen is iets dat ik ondanks mijn bekkeninstabiliteit gelukkig altijd kan blijven doen!

BekkeninstabiliteitOnlangs is mijn tweede kindje Brody geboren (ook middels een keizersnede) en ondanks de angst dat de bekkenproblemen terug zouden komen heb ik er meer van kunnen genieten dan bij Benthe. Ik ben nog steeds pijnvrij (mits ik let op wat ik doe) en weet wat ik wel en niet meer kan of moet doen. Dit scheelt enorm! Ik geniet van mijn gezinnetje en ben ontzettend blij met wat ik nu allemaal kan en mag doen voor mijn blog.

Mocht je overigens nog vragen hebben na dit artikel of heb je zelf te kampen met bekkenproblemen of bekkeninstabiliteit en heb je een vraag? Mail me dan gerust op info@zazazoo.nl. Ik zal proberen z.s.m. te reageren!

Welke zwangerschapkwaaltjes heb jij gehad?

17 Comments

 • Reply
  Nicole
  14 juni 2017 at 15:33

  Wow wat een verhaal! Ik denk dat veel moeders (to be) zich in jouw verhaal zullen herkennen! Gelukkig ben je nu pijnvrij en sta je er positief in! Keep going strong!

 • Reply
  Annika
  14 juni 2017 at 18:21

  Jij hebt vast ook regelmatig gehoord dat je zwanger was en niet ziek. Na twee zware zwangerschappen weet ik dat je vaak niet serieus wordt genomen. Ik ben twee zwangerschappen ziek geweest, de hele dag door overgeven. Krijg je ook te horen dat een beetje misselijkheid erbij hoort. Wat wij hebben meegemaakt valt niet te vergelijken, en mijn klachten waren direct na de bevalling over, maar je bent het vast met me eens dat zwanger zijn echt niet altijd leuk is, en dat kwaaltjes heel wat heftiger kunnen zijn dan mensen denken. Ik ben blij dat het nu beter met je gaat!
  Annika plaatste onlangs…Unboxing Styletone Box Juni 2017My Profile

 • Reply
  Annette
  14 juni 2017 at 18:23

  Jeetje joh wat heftig. Ik had van mijn eerste bevalling een totaalruptuur daar heb ik nu 21 jaar later nog steeds wel eens last van. Bepaalde sporten, springen, hardlopen dat gaat niet en als het mijn menstruatietijd is heb ik veel last. Ik heb ook goed geleerd om naar mijn lijf te luisteren maar het is niet altijd makkelijk om te moeten toegeven dat je bepaalde dingen ‘niet kan’. Ik hoop dat je pijnvrij kunt blijven, succes in elk geval.
  Annette plaatste onlangs…ShoplogMy Profile

 • Reply
  Barbie
  14 juni 2017 at 19:56

  Verschrikkelijk dat artsen zo onbegripvol kunnen zijn…
  Barbie plaatste onlangs…Na hoeveel uur blauwe vinkjes word je officieel genegeerd?My Profile

 • Reply
  Femke
  15 juni 2017 at 05:45

  Heftig hoor.. Mijn tante heeft ook last gekregen van bekkeninstabiliteit tijdens haar zwangerschap. Nu, bijna 15 jaar later, heeft ze daar nog altijd last van. Fijn dat jij er goed mee om weet te gaan, het revalidatietraject heeft je daar mee kunnen helpen en dat is super.
  Femke plaatste onlangs…Review: Treaclemoon Douche FoamsMy Profile

 • Reply
  jeapiebel
  15 juni 2017 at 07:48

  Prachtige zwangere buik had je en wat is Benthe zoooo schatig op de foto. Wat een kanjer en blij kind is dat zeg! Bekkeninstabiliteit is wat ik geen vrouw toewens in de zwangerschap. Goed dat je iemand anders wil helpen om hierover te praten.

 • Reply
  Jessica J.
  15 juni 2017 at 09:27

  Heftig verhaal, dit. Wat rot dat die ene arts zo tegen je deed. Ik ben blij voor je dat dat zware traject je geholpen heeft. Hoe ongelooflijk schattig is die foto van Benthe, trouwens?!
  Jessica J. plaatste onlangs…New in: TOMS | Black Lace Leaves Women’s ClassicsMy Profile

 • Reply
  Lonneke
  15 juni 2017 at 10:30

  Wat heftig dit en natuurlijk doet het psychisch iets met je het is niet niks. Goed dat na een lange lange weg toch hulp hebt gekregen en nu een manier hebt gevonden om ermee om te gaan. Het is enerzijds verdrietig dat je niet van je eerste zwangerschap hierdoor kon genieten maar gelukkig heeft de tweede zwangerschap dat weer helemaal goed gemaakt. Nu ben je een mooie en trotse moeder van twee prachtige en gezonde kinderen! Gelukkig dat bloggen wel lukt en dat groeit ook steeds meer en meer!
  Lonneke plaatste onlangs…Review Saal Digital WanddecoratieMy Profile

 • Reply
  Fleur
  15 juni 2017 at 10:39

  Ik heb er bij mijn laatste dochter ook veel last van gehad, maar gelukkig niet zo erg als jij. Ik ben veel bij de fyiso geweest en na een jaar was ik pijnvrij. Goed dat je er aandacht aangeeft
  Fleur plaatste onlangs…Mamabloggerstour langs de pareltjes in DelftMy Profile

 • Reply
  Astrid
  15 juni 2017 at 13:43

  Zo fijn dat je van de pijn af bent nu. Pijn is vreselijk en aan de buitenkant is ondertussen niets te zien. Mensen oordelen dan snel… Gelukkig heb jij je weg gevonden nu!
  Astrid plaatste onlangs…Makeup Revolution Baked Eyeshadows ReviewMy Profile

 • Reply
  layla
  15 juni 2017 at 17:05

  Ik heb het ook gehad tijdens mijn zwangerschappen. Helemaal 100% ben ik er niet van af. Als ik lang sta of veel heb gelopen heb ik er nog last van.

 • Reply
  Astrid
  15 juni 2017 at 18:33

  Ik snap je he le maal.. Ben momenteel zelf zwanger van nummer vier (25 weken alweer) en heb ongelooflijk last van mijn bekken. Dit begon eigenlijk bij de tweede zwangerschap al en toen ben ik braaf elke keer naar de fysio geweest (want dat was het enige dat ze voor me konden doen) . Nou die fysio heeft geen drol geholpen (vind ik) dus ben ik er nu nog niet eens heengegaan toen de klachten weer kwamen. Ik weet ondertussen prima hoe ik het beste alledaagse bewegingen kan maken, dat ik niet teveel moet doen, en niet te zwaar moet tillen. Maar ja, doe dat maar eens met een kleintje van net een jaar en 10 kilo zwaar, en nog twee andere kinderen, een man en een huishouden dat allemaal aandacht vraagt… Hoop dat het bij mij ook ooit overgaat
  Astrid plaatste onlangs…‘Tuurlijk Schatje’ het zwangerschapsboek + app voor échte mannenMy Profile

 • Reply
  Sonja
  15 juni 2017 at 21:09

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet ken. Wel goed dat je jouw verhaal doet, fijn ook om er voor andere vrouwen te zijn als een steun.

  Mijn enige probleem was de kilo’s… 22 bij nummer 1 en 30 kilo bij nummer 2,… mijn man moest mij de trap op duwen.
  Sonja plaatste onlangs…Kauwgombal roze lippen met Bubblegum Pink | Alverde NaturkosmetikMy Profile

 • Reply
  Bianca
  15 juni 2017 at 21:35

  Het is zo pijnlijk! Ik heb het ook gehad toen ik 9 jaar geleden zwanger was, en werd toen door veel mensen totaal niet serieus genomen x
  Bianca plaatste onlangs…GRAHAMS HAIR CARE SHAMPOO & CONDITIONERMy Profile

 • Reply
  Babs
  16 juni 2017 at 11:53

  Pijnlijk.. gelukkig heb ik dat niet gehad. Wat een waardeloze kerel bij het UWV dat ie je niet geloofde!
  Wat een gedoe om hiervoor hulp te krijgen, soms vind ik de zorg zo slecht hier georganiseerd..
  Die foto van Benthe, ik moest zo lachen, geweldig!
  Babs plaatste onlangs…Review- Kruidvat Colors to Cover, weg met die grijze uitgroei!My Profile

 • Reply
  Maaike
  17 juni 2017 at 07:19

  Wat heb ik een geluk gehad dat bevallen bij mij de bekkeninstabiliteit verdween! Heftig als het zo blijft! Hier nog wel wat gevoeliger als voor 2 zwangerschappen maar ik kan gelukkig alles weer.
  Maaike plaatste onlangs…Tbt: Knobbel in mijn halsMy Profile

 • Reply
  Evelyne
  22 juni 2017 at 18:54

  Ik vind het zo erg dat mensen niet serieus worden genomen! Zeker bij zo’n ernstige klachten als deze. Ook ik werd niet geloofd indertijd. Toen ging het wel over migraine, maar het blijft hetzelfde. Je hebt een klacht, dus die moet grondig onderzocht worden ipv het weg te wuiven en te zeggen dat hij/zij je niet geloofd.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Close