blogtips

Mijn eerste jaar als professioneel blogger

blogger

Het klinkt wat gek als mensen vragen wat je doet om te zeggen dat je blogger bent. “Blogger? Is dat niet iets wat je erbij doet?” Dat kan natuurlijk, maar tegenwoordig kan ik mezelf wel oprecht professioneel blogger beginnen te noemen. Wat komt er allemaal kijken bij professioneel blogger zijn en hoe zie ik mijn bloggerstoekomst voor me? Ik vertel het je vandaag allemaal.

Alweer 4,5 jaar geleden ben ik mijn blog begonnen. Eigenlijk best wel lang als ik me dat zo bedenk. Veel mensen vragen me waarom ik destijds begonnen ben met bloggen. De reden is vrij simpel: ik had (en heb nog steeds) een passie voor schrijven en creatief bezig zijn en houd van beauty. Een betere combinatie is er niet te vinden dus al snel kwam ik bij een blog uit. Daarbij heb ik Communication en Multimedia Design gestudeerd en aangezien ik niet meteen aan een baan kwam vond ik het ook goed staan op mijn CV. Ik bleef zo tenslotte een beetje bezig met hetgeen waarvoor ik geleerd had en bouwde zo een online portfolio op.

Wat ik wel meteen heb gedaan is mijn domeinnaam gekocht. De eerste jaren haalde ik mijn informatie van internet en speurde ik avonden af naar leuke nieuwtjes waarover ik kon gaan schrijven. Ook kocht ik wel eens wat waarover ik dan een review schreef. Leuk, maar als ik dat nu terugkijk denk ik echt, jeetje!!

Slechte content, slechte foto’s! Gaandeweg heb ik hier natuurlijk veel in geleerd. Na 2,5 jaar raakte ik in contact met een pr-bureau en hierna is het balletje eigenlijk gaan rollen. Het ene pr-bureau na het andere volgde en al snel stond ik bij meerdere bureaus ingeschreven. Persberichten kwamen per mail binnen, wat ik al heel tof vond want je bent zo tenslotte als eerste op de hoogte van beauty nieuwtjes.

bloggerNa een tijdje kreeg ik ook samples toegestuurd om te reviewen en tegenwoordig doe ik bijna niets anders meer. De pakketjesman kent mij inmiddels al en zwaait naar me als hij in de auto voorbij rijdt of groet me in de supermarkt. Ik vind het supertof om nieuwe producten te leren kennen en nieuwe merken te ontdekken a.d.h.v. een review. Het is namelijk heel anders om een review te schrijven dan een blogpost uit een persbericht te maken. Je kunt er je persoonlijke mening in kwijt en dat is fijn.

Gaandeweg heb ik het design van mijn blog meerdere malen aangepast en ben ik van Weebly overgestapt naar WordPress. Een heel gedoe, maar ik heb er helemaal geen spijt van gehad. Ik kan het dan ook echt aanraden aan elke blogger.

bloggerSinds een dik halfjaar kan ik me ook beginnend professioneel blogger noemen. Er komen geregeld mooie aanvragen voor samenwerkingen binnen waar ik erg enthousiast van word. Ik hoop dan ook dat dit voor de toekomst nog verder groeit en ik er goed mijn boterham mee kan verdienen.

Onlangs heb ik op onze zolder een hoekje omgedoopt tot bloghoekje. Hier staat een bureau met allerlei accessoires in lades om met productfotografie te gebruiken. Daarnaast heb ik een kastje staan met daarop nog te reviewen en nog te fotograferen producten. Zo blijft het overzicht een beetje bestaan. Ook heb ik een notitieboekje waarin ik het e.e.a. bijhoud.

Wat belangrijk is voor een professioneel blogger is dat je ook je administratie goed bijhoudt. Hiervoor heb ik een aparte klapper gemaakt waarin ik facturen bewaar en alles bijhoud. Doe je dit niet dan kan het wat onoverzichtelijk worden zodra je het wat drukker krijgt in je opdrachten. Voor de belastingdienst is dit ook heel belangrijk, dus zorg dat je alles duidelijk en helder hebt, ook voor jezelf.

bloggerHoe ik mijn blogtoekomst zie? Ik hoop nog veel in mijn blog te kunnen groeien. Onlangs ben ik begonnen met mooiere foto’s te maken en hoop hierin nog beter te worden. Ook heb je wellicht al gemerkt dat ik mijn blog wat aan het uitbreiden ben naar meerdere categorieën. Zo schrijf ik niet alleen maar over beauty, maar ook over fashion, lifestyle en baby & kids. Zo breid ik mijn doelgroep wat uit en heb ik iets meer variatie op mijn blog. Toch blijft beauty mijn hoofdonderwerp, want dit is en blijft toch echt mijn passie.

Ook wil ik graag outfitfoto’s gaan maken en wellicht gaan vloggen, al voel ik me voor beide nog wat te onzeker. Wat outfitfoto’s betreft ben ik onzeker over mijn lichaam en wat vloggen betreft over mijn accent. Daarbij is vloggen de eerste keren ook ontzettend eng, maar iedereen zegt dat het gewoon een stap is die je even over moet.

bloggerIndien mijn blog goed groeit en ik er mijn boterham mee ga verdienen dan is wellicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel het overwegen waard. Stel er gebeurt iets waardoor ik niet meer zou kunnen bloggen. Ik word ziek en ben een langere periode uit de running…dan is het van belang dat je goed bent verzekerd. Niet altijd heb je als zzp’er namelijk genoeg geld achter de hand om deze periode te kunnen overbruggen. Zeker het overwegen waard dus. Ik weet uit mijn directe omgeving dat veel mensen dit deel van ondernemerschap onderschatten en het te duur vinden, maar bedenk je wel dat het je ook beschermt tegen risico’s met grote gevolgen. Wist je trouwens ook dat deze premie weer aftrekbaar is bij de belasting, waardoor je netto op een lagere premie uitkomt?

Ben je ook professioneel blogger of misschien wel een zzp’er in een andere branche en heb je nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Denk er dan eens serieus over na. Op de website van Allianz is er ontzettend veel informatie te vinden en kun je zelfs een indicatie van je premie uitrekenen. Zo heb je een idee wat het je ongeveer kost.

Wat ik verder nog wil met mijn blog? Vooral genieten van het feit dat het allemaal zo goed gaat en ik en mijn blog groeien. Hopen dat mijn lezeressen het nog steeds leuk vinden om een kijkje op Zazazoo te nemen en mooie samenwerkingen aangaan met de leukste merken.

Heb jij nog een tip voor mij of mijn blog?

– samenwerking –

4 Comments

 • Reply
  Annette
  18 juni 2017 at 17:08

  Ik geniet van je blog :) gefeliciteerd en op naar de volgende fase
  Annette plaatste onlangs…Zee collageenMy Profile

 • Reply
  Sonja
  19 juni 2017 at 12:21

  Goed gedaan… ik zou idd als ‘echte blogger’ ook een verzekering nemen! Tenslotte ben je eigen baas.
  Helaas kan deze droom voor mij niet doorgaan, ik kan nog steeds niet tegen de onrust en verantwoordelijkheid dat het met zich meebrengt, laat mij maar zo aanhobbelen.
  Sonja plaatste onlangs…Met mijn blauwe kijkers in een paars look | 04 Luxe Lilacs | Max FactorMy Profile

 • Reply
  Mjay
  19 juni 2017 at 17:20

  Zo leuk dat je fulltime blogt :) Hier in BE is de wetgeving er helemaal niet zo duidelijk over én bloggers zijn hier toch nog altijd relatief onbekend hoewel de pr-bureaus wel hun weg beginnen te vinden. Je pakt je samenwerkingen ook goed aan, blijf zo verder doen!
  Mjay plaatste onlangs…De leukste beauty zomercollecties (The Body Shop, Urban Decay & Z-Palette)!My Profile

 • Reply
  Jessica J.
  20 juni 2017 at 14:04

  Fijn om te lezen dat het zo goed met je blog gaat. Ik blog ook/nog steeds bij Weebly. Een poepsimpel platform, maar ik mis toch een aantal mogelijkheden…
  Jessica J. plaatste onlangs…My scentful life #58 • Graspop, zon en een eerste verjaardag!My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Close